Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayındaki seçim zaferinden bu yana Türkiye’nin klasik iktisat siyasetlerini yine benimsemesinin, bu halde kaldığı sürece daha güçlü bir kredi notu açısından yakında meyvelerini vermeye başlayabileceğinin sinyalini verdi.
Hükümetin sermaye piyasalarından borçlanmak için ne kadar ödeyeceğini belirleyen Ankara’nın kredi puanı, tekrarlanan alışılmışın dışında siyasetlerin yol açtığı krizler nedeniyle yıllardır düşüş yaşıyor.
Seçimden bu yana siyaset tarafındaki keskin değişiklik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ülkenin uzun vadeli enflasyon problemini çözmek emeliyle faiz oranlarını değerli ölçüde artıran yeni bir maliye bakanı ve merkez bankası lideri getirmesine neden olmuştu.
Moody’s Analisti Dietmar Hornung, Reuters’e bahisle ilgili yaptığı açıklamada “Bu gidişat değişikliği açıkça kredi açısından olumlu. Fakat hala değerli belirsizlikler var” tabirlerini kullandı.
Moody’s, Türkiye’nin notunu “durağan” görünümle birlikte yatırım yapılamaz olan B3 olarak derecelendirdi. Kurumun resmi değerlendirmesini ay sonundan evvel yapması beklenmiyor.
Öte yandan ülkeyi bir kademe daha düşük olarak derecelendiren ve görünümü negatif olarak belirleyen Fitch, Cuma günü notunu gözden geçirecek.
S&P ise değerlendirmesini ay sonunda gerçekleştirecek.
Hornung yaptığı açıklamada, “Seçimlerden bu yana gördüğümüz ataklar cüret verici, lakin önümüzdeki duran zorluklar epey karmaşık” değerlendirmesinde bulunurken bu yıl yüzde 65’e yükselmesi beklenen enflasyonu soğutmanın ve öbür “birikmiş dengesizlikleri” ortadan kaldırmanın sıkıntı bir iş olduğunu belirtti.
“Nota ait istikrarlı bir görünüm var ve önemli bir aşağı taraflı risk görmüyoruz lakin değişikliklerin olumlu tesirlerini görmek vakit alacak” diyen Hornung, olumlu bir görünüme geçiş ya da tam bir not artışının mümkün zamanlaması için ise, ”Bu bir kısa aralık koşusu değil, bir maraton. Daha ortodoks bir siyaset geçmişine ve birikmiş dengesizliklerin azaltılmasına muhtaçlığımız var” dedi.