İsrail Merkez Bankası, ülkenin para ünitesi şekelin üç yılın en düşük düzeyine gerilemesine karşın Fed’in para siyasetini sıkılaştırmaya yönelik son kararından ayrışarak faizleri sabit tuttu.
Para Siyaseti Konseyi, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin büyük kısmının öngördüğü formda arka arda ikinci toplantıda da siyaset faizini değiştirmeyerek yüzde 4,75 düzeyinde bıraktı.
Banka, “Enflasyon ortamı beklendiği üzere ılımlılaşmaya devam etmezse, önümüzdeki devirde alınacak kararlarda faizleri artırma zorunluluğunu gerçek bir mümkünlük olarak gördüğü” tarafındaki görüşünü tekrarladı.
İsrail faiz artış döngüsünden bu yana birinci sefer Fed’den ayrıştı
İsrailli yetkililer, faiz artışında duraklamayı uzatarak enflasyonu dizginlemek için geçen yılın başlarında başlatılan agresif faiz artırım döngüsünden bu yana birinci kere Fed’in faiz patikasından ayrışmayı seçti.
Ülkenin ABD ile faiz farkı, Fed’in Temmuz ayında faiz artışına gitmesiyle büyümüş ve bu durum varlıkların halihazırda siyasi huzursuzluk baskısı altından olduğu bir devirde İsrail para ünitesinin ve tahvillerinin yatırımcılar için daha az cazip hale getirmişti.
İsrail Merkez Bankası, Şubat 2022’den itibaren sıfır düzeyine yakın olan faizler arka arda 10 defa artırmıştı. Uygulanan sıkılaştırma Temmuz ayında meyvesini vermiş ve enflasyon neredeyse yüzde 1 puanlık düşüle yıllık yüzde 3,3’e gerilemişti.
Psagot Investment House’a nazaran önümüzdeki aylarda bir toparlanma beklenen olsa da, mevsimsellikten arındırılmış bilgilere nazaran enflasyon hükümetin yüzde 1-3 amaç aralığı dahilinde.
Şekeldeki bedel kaybı enflasyonu hızlandırabilir
Öte yandan hükümetin yargıyı zayıflatma eforları ve bunların tetiklediği kitlesel protestolar piyasaları rahatsız ederek şekelin düşüşüne katkıda bulundu ve enflasyonu hızlandırma riski taşıyan ithalatın daha kıymetli hale gelmesine neden oldu.
İsrail para ünitesi şekel pandemi başlangıcındaki kısa müddetli paha kaybı göz önüne alınmazsa altı yılın en düşük düzeyine yakın seyrediyor ve Temmuz ortasından bu yana dolar karşısında yüzde 6 kıymet kaybetmiş durumda. Bu Bloomberg’in takip ettiği genişletilmiş büyük para üniteleri sepetindeki en berbat performanslardan biri olarak öne çıkıyor.
Yaşanan son kayıplar şekelin 2023’teki bedel kaybını neredeyse yüzde 8’e yükseltti ve volatilitenin 10 yıldan fazla bir mühletin en yüksek düzeyine çıkmasına neden oldu.